Specijalna hranidba II - omnivori
Nastavnici na predmetu
Nositelj
Prof.dr.sc. Matija Domaćinović
Suradnici
Zvonimir Steiner , prof.dr.sc.
Prof.dr.sc. Đuro Senčić
Prof.dr.sc. Anđelko Opačak
Ciljevi modula
Integrirati novija tehnološka rješenja o hranidbi pojedinih kategorija svinja, peradi i riba. Preporučiti novije normative prema kojima se balansiraju obroci monogastričnih životinja i riba. Prezentirati različite načine hranjenja pri automatskim sustavima hranjenja.
Ishodi učenja
- Pripremiti kompjutorski recepture smjesa za pojedine kategorije svinja i peradi.
- Predvidjeti najpogodnija krmiva u hranidbi pojedinih kategorija svinjai
- Predložiti krmiva i odgovarajuću tehnologiju hranidbe pojedinih kategorija peradi.
- Predložiti krmiva i spcifičnosti tehnologije hranidbe svinja namijenjeni za proizvodnju trajnih proizvoda
- Preporučiti najbolja tehnološka rješenja u hranidbi riba.
Opis modula
Primjena kompjutora u pripremi receptura smjesa za pojedine kategorije svinja i peradi. Značaj izbora krmiva i njihove pripreme u hranidbi svinja i peradi, normiranje potreba različitih kategorija svinja i peradi, važnost idealnog proteina u hrani monogastričnih životinja. Specifičnosti probave riba, probava i metabolizam hranjivih tvari, prirodna i dodatna hrana, krmiva i krmne smjese u hranidbi riba, tehnologija hranidbe riba -mladunaca, mlađa i konzumne ribe.
Povezivanje ishoda učenja s nastavnim metodama
Nastavna aktivnost | ECTS bodovi | Ishod učenja | Aktivnost studenta | Metoda procjene |
Predavanja i vježbe | 1,0 | 1-5 | Proučavanje literature i izrada praktičnih zadataka | Provjera obavljene aktivnosti kroz usmeni razgovor te predaja i pregled izrađenih zadataka |
Završni ispit | 3,0 | 1-5 | Proučavanjem obavezne i preporučene literature za pripremu ispita | Ispit (pismeni i usmeni) |
Ukupno | 4 |
Literatura
Obvezna literatura:
- Domaćinović, M., Antunović, Z., Džomba, E., Opačak, A., Baban, M., Mužic, S. (2015): Specijalna hranidba domaćih životinja.
- Senčić, Đ (2011): Tehnologija peradarske proizvodnje, Poljoprivredni fakultet u Osijeku.
- Domaćinović, M. (1999): Praktikum vježbi hranidbe domaćih životinja. Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek.
- Jeroch, H., Drochner, W., Simon, O. (1999): Ernährung landwirtschaftlicher Nutzttiere, Verlag Eugen Ulmer Stuttgart.
- Kirchgeβner, M., Roth, F.X., Schwarz, F.J., Stangl, G.I. (2008): Tierernährung, Verlag, Frankfurt am Main.
- Grbeša, D. (2004) : Metode procjene i tablice kemijskog sastava i hranjive vrijednosti krmiva. Hrvatsko agronomsko društvo, Zagreb.
- Bogut, I., Adamek, Z., Pavličević, J., Fijan, N., Katavić, I., Novoselić, D., Selak, V. (2004): Ribarstvo i zaštita voda.
- Tacon, A. (1990): Standard Methods for the Nutrition and Feeding of Farmed Fish and Shrimph. Argent Laboratories Press.Redmond, Washington, USA.
Preporučena literatura:
- Stručni časopis; Krmiva, Stočarstvo, Poljoprivreda – domaći stručni časopisi.
- NRC (1998) Nutrient requirement of Swine. 10th Edition. National Academy Press, Washington DC
- NRC (1994) Nutrient requirement of Poultry. 9th Edition. National Academy Press, Washington DC
- Haider, G. (1986): Nutzfische halten Eine Anleitung zur Teichwirtschaft, Ferlag Eugen Ulmer.
- Friesecke, H. (1994): Praktische Fütterung von Süßwasserfischen. Verlagsunionagrar Frankfurt, München, Wien, Bern.
Ispitni rokovi
-