Tehnologija mesa i proizvoda od divljači
Ciljevi modula
Upoznati studenta s tehnološkim postupcima proizvodnje i mogućnostima prerade mesa divljači te s ocjenom higijenske ispravnosti mesa divljači.
Ishodi učenja
- Opisati postupke sa odstrijeljenom divljači nakon odstrijela.
- Analizirati kemijski sastav mesa pojedinih vrsta divljači.
- Preporučiti prikladne mjere veterinarsko-sanitarnog pregleda mesa divljači i njegova nadzora.
- Ocijeniti higijensku i mikrobiološku ispravnost mesa divljači.
- Procijeniti kakvoću mesa divljači.
Opis modula
Proizvodnja mesa i drugih proizvoda od divljači iz prirodnog i umjetnog uzgoja. Postupci s odstrijeljenom divljači nakon odstrjela. Kemijski sastav mesa pojedinih vrsta divljači. Prerada ostalih proizvoda od divljači (jaja, krzno, koža, perje i dr.). Suvremene koncepcije veterinarsko- sanitarnog nadzora (HACCP). Veterinarsko-sanitarni pregled mesa divljači. Postupak s divljači iz intenzivnog uzgoja (pregled prije klanja, klaonička obrada, postupak pregleda mesa i organa). Ocjena higijenske ispravnosti mesa divljači. Osposobljavanje uvjetno upotrebljivog mesa divljači. Higijenski neispravno meso divljači. Radijacijska onečišćenost mesa divljači. Ocjena mesa divljači kod zarazitnih i drugih bolesti. Bakterijska otrovanja mesom divljači. Parazitske bolesti divljači. Kakvoća mesa divljači. Obrada odabrane literature te znanstvenih i stručnih radova vezano za nova dostignuća u području tehnologije mesa posebice divljači.
Povezivanje ishoda učenja s nastavnim metodama
Nastavna aktivnost | ECTS bodovi | Ishod učenja | Aktivnost studenta | Metoda procjene |
Predavanja | 0,80 | 1-5 | Proučavanje literature | Provjera obavljene aktivnosti kroz usmeni razgovor |
Vježbe | 0,20 | 4-5 | Vježbe u laboratoriju i na terenu prema unaprijed pripremljenom programu vježbi | Uspješno komentiran rezultat vježbi |
Seminari | 0,20 | 1-5 | Proučavanje literature, izrada i prezentacija seminarskog rada | Pregled i vrednovanje seminarskog rada prema unaprijed utvrđenim kriterijima |
Ispit | 1,80 | 1-5 | Priprema za ispit proučavanjem obvezne literature | Usmeni ispit |
Ukupno | 3,00 |
Literatura
Obvezna literatura:
- Lawrie, R.A. (1985): Meat Science. Pergamon press.
- Rahelić, S. (1978): Osnove tehnologije mesa. Školska knjiga. Zagreb.
- Živković, J. (1986): Higijena i tehnologija mesa. Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Zagreb.
- Tucak, Z. (ur.) (2002): Lovstvo, drugo prošireno izdanje. Poljoprivredni fakultet u Osijeku. Osijek.
- Kovačević, D. (2002): Tehnologija mesa. Prehrambeno tehnološki fakultet u Osijeku. Osijek.
Ispitni rokovi
-