Posttehnologije u hortikulturi
Ciljevi predmeta
Detaljno upoznavanje studenata s tehnikama i specifičnostima posttehnolgoije u hortikulturi.
Ishodi učenja
- Analizirati kvalitet dospjele sirovine
- Opisati proces prerade voća, grožđa, povrća i ljekovitog bilja
- Raščlaniti uzročnike kvarenja svježe sirovine i prerađevina
- Razlikovati specifičnosti proizvodnje vina, rakija i likera
- Odrediti datum berbe voća, grožđa, povrća, cvijeća i ljekovitog bilja
- Definirati svojstva vode, zraka i proizvoda za potrebe prerade i skladištenja,
- Definirati fizikalno-kemijska svojstva voćarskih, povrćarskih, cvjećarskih i ljekovitih kultura tijekom prerade i skladištenja,
- Usporediti opremu, procese i pogone za preradu, sušenje, skladištenje i transport
- Odabrati i primijeniti pravilnu tehnologiju čuvanja i prerade
- Sortirati prema zahtjevima tržišta i procesima čuvanja i prerade
- Rješavati probleme tijekom čuvanja i odabrati optimalnu tehnologiju sprječavanja istih
- Upravljati procesima berbe i čuvanja te prerade proizvoda.
Ocjenjivanje i vrednovanje
Naziv modula: | Post tehnologije u hortikulturi |
Koordinator modula: | Prof.dr.sc. Vlatka Rozman |
Šifra modula (nastavnički portal): | |
ECTS bodova: | 6 |
Preddiplomski stručni studij Poljoprivrede: smjer | - |
Preddiplomski sveučilišni studij Poljoprivrede: smjer | Hortikultura |
Diplomski sveučilišni studij/smjer | - |
Elementi praćenja i provjera | Sati/broj parcijalnih ispita |
Pohađanje predavanja | 60 |
Pohađanje vježbi | 0 |
Pohađanje seminara | 15 |
Parcijalni ispit (1-5) | 4 |
Završni ispit |
Pismeni |
Literature
Obavezna literatura
- Barrett, D.M., Somogyi, L.P., Ramaswamj, H.S.(2004.): Processing fruits: Science and Technology,CRC PrILIc.
- Lovrić, T., Piližota,V.(1994): Konzerviranje i prerada voća i povrća,Nakladni zavod Globus.
- Parađiković,N. (2009.): Zaštićeni prostori plastenici – staklenici, Poljoprivredni fakultet Osijek.
- Mirošević, N., Karoglan Kontić, J. (2008.): Vinogradarstvo, Golden marketing, Zagreb.
- Banić, M. (1997.): Voćne rakije i likeri,Gospodarski list, Zagreb.
- Lešić, R., Borošić, J., Buturac, M., Ćustić, M., Poljak, ., Romić, D. (2002.): Povrćarstvo. Zrinski d.d., Čakovec:1-627
Izborna literatura
- Fregoni, M. (1986.): Viticultura generale, Universita Cattolica – Piacenza,; REDA, Roma
- Doijode,S.D.(2001.): Seed Storage of Horticultural Crops,Seed Science,Hort Science,USA
- Vršič, S., Lešnik, M. (2005.): Vinogradništvo, Maribor
- Jackson, R.S. (2000.): Wine science. Academic Press, London
- Znanstveni i stručni radovi iz relevantnih časopisa i baza vezani za berbu i skladištenje povrćarskih, cvjećarskih, voćarskih kultura, te grožđa.
Nastavne cjeline
Modul je sastavljen od više tematskih cjelina koje studentu osiguravaju opće znanje iz područja posttehnologije u hortikulturi. Posebno se obrađuje najvažniji čimbenici vezani za kvalitetu sirovine, te preradu, skladištenje i transport u voćarstvu, vinogradarstvu, povrćarstvu i cvjećarstvu.