Tržište i marketing hrane
Nastavnici na predmetu
Nositelj
Prof.dr.sc. Ružica Lončarić
Suradnici
Sanja Jelić Milković , mag.ing.agr.
Ciljevi predmeta
Dati potrebno studentima o tržišnim činiocima, zakonitostima i specifičnostima na tržištu hrane kao i o marketing miksu, te marketinškom planiranju vezano za poljoprivredne proizvode.
Ishodi učenja
- Obrazložiti značaj hrane
- Definirati i analizirati tržište hrane: dugoročni trendovi, ponuda hrane
- Obrazložiti potrebe, potrošnju i potražnju za hranom
- Definirati i objasniti segmentaciju tržišta hrane
- Interpretirati značaj proizvodnog i distribucijskog miksa hrane
- Interpretirati značaj cjenovnog i promocijskog miksa hrane
- Analizirati proizvodnju hrane u Republici Hrvatskoj te suvremene trendove na tržištu hrane
Ocjenjivanje i vrednovanje
Elementi praćenja i provjeravanja | opterećenje u ECTS | udio (%) u ocjeni | |
Pohađanje predavanja | 2,0 | - | |
kontinuirano praćenje nastave (aktivnost na nastavi, priprema za nastavni sat, refleksivni osvrt na nastavne sadržaje) | 0,4 | 10% | |
Seminarski rad | 0,8 | 20% | |
1. parcijalni ispit | 1,4 | 35% | 0% |
2. parcijalni ispit | 1,4 | 35% | 0% |
Završni ispit (za studente koji ispit ne polažu parcijaalno) | 2,8 | 0% | 70% |
Ukupno | 6 | 100% |
Literature
Obavezna literatura
- Leko-Šimić, M. (2002): Marketing hrane (knjiga). Ekonomski fakultet u Osijeku, Osijek.
- Meler, M. (2005): Osnove marketinga (knjige), Ekonomski fakultet u Osijeku, Osijek.
Izborna literatura
- Rocco, F. (1994): Marketinško upravljanje (knjiga), Školska knjiga i CEMA, Zagreb.
Nastavne cjeline
Nastavne cjeline | Teme i literatura | Ishodi učenja |
1. | Uvodno upoznavanje s modulom, literaturom, načinima provođenja nastave, obavezama studenata tijekom nastave | |
Značenje hrane: hrana kao uvjet opstanka i kao osnovica rasta i razvoja nacionalnog gospodarstva, strateško značenje hrane (Leko-Šimić, Marketing hrane, str. 1-11) | 1 | |
2. | Tržište hrane: dugoročni trendovi, ponuda hrane (Leko-Šimić, Marketing hrane, str. 18-31; Meler, Osnove marketinga, str. 59-66). | 2 |
3. | Potrebe, čimbenici potražnje i potrošnja za hranom (Leko-Šimić, Marketing hrane, str. 32-40) | 3 |
4. | Segmentacija tržišta hrane (Leko-Šimić, Marketing hrane, str. 59-62, Meler, Osnove marketinga, str. 153-162) | 4 |
5. | Prvi parcijalni ispit | 1-4 |
6. | Proizvodni miks u marketing hrane: karakteristike, kvaliteta, politika proizvoda i asortimana, ambalaža, image, ciklus proizvoda. Distribucijski miks: oblici distribucije, trendovi razvoja distribucije (Leko-Šimić, Marketing hrane, str. 64-79) | 5 |
7. | Cjenovni miks: utjecaj države, formiranje cijene, cjenovna i dohodovna elastičnost hrane. Promocijski miks: ekonomska propaganda, unaprijeđenje prodaje, odnosi s javnošću i publicitet, izložbe i sajmovi. (Leko-Šimić, Marketing hrane, str. 80-91) | 6 |
8. | Proizvodnja hrane i primjena marketinga u Republici Hrvatskoj. Suvremeni trendovi na tržištu hrane: globalizacijski trendovi, utjecaj tehnologije na tržištu hrane, trend “zdrave hrane” (Leko- Šimić, Marketing hrane, str. 93-127) | 7 |
9. | Prezentacije seminarskih radova | 1-7 |
10. | Drugi parcijalni ispit | 5-7 |