Hranidba domaćih životinja i proizvodnja hrane
Ciljevi predmeta
Upoznati studente s osnovama hranidbe domaćih životinja, sa nutritivnim karakteristikama krmiva u hranidbi životinja i tehnologijom hranidbe pojedinih vrsta i kategorija životinja.
Ishodi učenja
- Razlikovati anatomske i fiziološke karakteristike probavnog sustav pojedinih životinja i definirati pojam probavljivost te nabrojiti i objasniti o čemu ovisi
- Klasificirati hranjive tvari i nabrojati važnije predstavnike i opisati njihovu fiziološku ulogu u organizmu domaćih životinja
- Objasniti izračunavanje energetske vrijednosti krmiva u praktičnim novijim energetskim jedinicama
- Definirati kemijski sastav i hranidbenu vrijednost krmiva i objasniti mogućnost njihove primjene u hrani životinja
- Objasniti primjenu tehnologije hranidbe pojedinih vrsta i kategorija životinja
- Objasniti izračunavanje obroka i smjesa u hranidbi pojedinih kategorija goveda svinja i peradi.
Ocjenjivanje i vrednovanje
Naziv modula: | Hranidba životinja i proizvodnja hrane |
Koordinator modula: | Prof. dr. sc. Matija Domaćinović |
Šifra modula (nastavnički portal): | 41363 |
Preddiplomski sveučilišni studij Poljoprivrede: smjer | Bilinogojstvo, Mehanizacija, Hortikultura |
Elementi praćenja i provjera | Angažman studenata | Opterećenje u ECTS | % ocjenskih bodova | |
Pohađanje predavanja | 55 | 1,83 | 15 | |
Pohađanje vježbi | 20 | 0,67 | 10 | |
Pohađanje seminara | - | - | - | |
Aktivnost na nastavi (domaća zadaća, esej, refleksni osvrt na nastavni sadržaj) | 14,7 | 0,49 | 5 | |
Parcijalni ispit | 4 | 1,68 | 40 | |
Završni ispit | Usmeni | 40 | 1,33 | 30 |
Ukupno ECTS | 6 | 100 |
Literature
Obavezna literatura
- M. Domaćinović (2006): Hranidba domaćih životinja, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, 2006.
- M. Domaćinović (1999) : Praktikum vježbi hranidbe domaćih životinja. Poljoprivredni fakultet u Osijeku, 1999.
- Z. Uremović (2004): Govedarstvo, Agronomski fakultet Zagreb, 2004.
- Kralik G., G. Kušec, D. Kralik, V. Margeta, (2007): Svinjogojstvo, biološki i zootehnički principi, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, 2007.
- Senčić, Đ. (2011): Tehnologija peradarske proizvodnje. Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, 2011.
Izborna literatura
- M. Brinzej i sur. (1991) : Stočarstvo. Školska knjiga – Zagreb, 1991.
Nastavne cjeline
Nastavne cjeline | Teme i literatura | Ishodi učenja |
1. | Uvodno upoznavanje s modulom, literaturom, načinima provođenja nastave, obavezama studenata tijekom nastave | |
Važni pojmovi u hranidbi životinja i njihovo značenje. Anatomske i fiziološke karakteristike probave životinja. Kemijski sastav biljne i životinjske stanice. Probavljivost i čimbenici probave. M. Domaćinović (2006): Hranidba domaćih životinja, Poljoprivredni fakultet Osijek 2006. 19- 38 str. | 1 | |
2. | Organske hranjive tvari- ugljikohidrati i masti, kemijske, karakteristike, nutritivni i fiziološki značaj pojedinih predstavnika, proces probave ugljikohidrata i masti. M. Domaćinović (2006): Hranidba domaćih životinja, Poljoprivredni fakultet Osijek 2006. 39- 61 str. | 2 |
3. | Bjelančevine, voda i makroelementi te njihov nutritivni značaj u hranidbi životinja. Podjela bjelančevina i aminokiselina. Putevi primanja i izlučivanja vode iz organizma životinje. Nutritivni značaj makrominerala i simptomi nedostatka. Proces probave bjelančevina. M. Domaćinović (2006): Hranidba domaćih životinja, Poljoprivredni fakultet Osijek 2006. 61-91 str. | 2 |
4. | Izračunavanje probavljivosti u krmivima. Energetske jedinice, praktične jedinice, novije jedinice energetske vrijednosti. Izračun energetske vrijednosti krmiva prema pojedinim jedinicama. M. Domaćinović (1999) : Praktikum vježbi hranidbe domaćih životinja. Poljoprivredni fakultet Osijek, 1999. 14-21 str. i 30-50 str. | 3 |
5. | Prvi parcijalni ispit | 3 |
Mikroelementi i vitamini, izvori, funkcija u organizmu, simptomi manjka jednog ili više minerala i vitamina u hrani. M. Domaćinović (2006): Hranidba domaćih životinja, Poljoprivredni fakultet Osijek 2006. 91-135 str. | 2 | |
6. | Drugi parcijalni ispit | 1,2 |
Podjela krmiva i osnovne značajke pojedinih skupina krmiva. Zelena voluminozna krmiva, kemijski sastav i nutritivna vrijednost kod pojedinih vrsta životinja. Konzerviranje zelene mase sušenjem. Sijeno kao komponenta obroka različitih vrsta životinja. M. Domaćinović (2006): Hranidba domaćih životinja, Poljoprivredni fakultet Osijek 2006. 207-228 str. | 4 | |
7. | Silaža kao svježe voluminozno krmivo. Kemijski sastav, način spremanja silaže, vrste silaže. Količine silaže u obroku pojedinih vrsta životinja. Sočna voluminozna krmiva. Gruba voluminozna krmiva. M. Domaćinović (2006): Hranidba domaćih životinja, Poljoprivredni fakultet Osijek 2006. 228-255 str. | 4 |
8. | Koncentrirana krmiva u hrani domaćih životinja – žitarice, leguminoze, uljarice. Kemijski sastav i nutritivna vrijednost za pojedine vrste životinja. M. Domaćinović (2006): Hranidba domaćih životinja, Poljoprivredni fakultet Osijek 2006. 256-280 str. | 4 |
9. | Nusproizvodi prehrambene i prerađivačke industrije, biljnog i životinjskog porijekla. Mineralna krmiva i krmne masti. Koncentrirane krmne smjese Hranidbeni značaj i korištenje u hranidbi životinja. M. Domaćinović (2006): Hranidba domaćih životinja, Poljoprivredni fakultet Osijek 2006. 281-340 str. | 4 |
10. | Treći parcijalni ispit | 4 |
Određivanje potreba na hranjivim tvarima različitih kategorija goveda. Sastavljanje obroka i smjesa za hranidbu rasplodnih krava ovisno o razdoblju proizvodnog ciklusa. Specifičnosti hranjenja teladi te rasplodnog podmlatka. Hranidba tovne junadi. Z. Uremović, i sur.: Govedarstvo, Agronomski fakultet Zagreb, 2004. 60-80 str; 90-115; 165-171 str.;175-195 str. | 5 | |
11. | Vježbe izračunavanja normi i sastavljanja obroka za hranidbu pojedinih kategorija goveda. Sastavljanje receptura za kompletne i dopunske krmne smjese za telad, mliječne krave i tovnu junad. M. Domaćinović (1999) : Praktikum vježbi hranidbe domaćih životinja. Poljoprivredni fakultet Osijek, 1999. 53-83 str. | 6 |
12. | Značaj izbora krmiva i njihova priprema u hranidbi svinja. Normiranje hranjivih potreba različitih kategorija svinja, te izračunavanje obroka i smjesa pojedinih kategorija. Tehnologija hranidbe pojedinih kategorija svinja.313-363 Kralik G. i sur. (2007): Svinjogojstvo, biološki i zootehnički principi, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, 313-363 str. | 5 |
13. | Vježbe izračunavanja normativa i sastavljanje receptura za smjese prasadi, obroka i smjesa za rasplodne kategorije svinja, te recepture za smjese tovnih svinja. M. Domaćinović (1999) : Praktikum vježbi hranidbe domaćih životinja. Poljoprivredni fakultet Osijek, 1999. 96-120 str. | 6 |
14. | Značaj izbora krmiva i njihova priprema u hranidbi pojedinih vrsta i kategorija peradi. Normiranje hranjivih potreba različitih kategorija peradi, te izračunavanje obroka i smjesa pojedinih vrsta i kategorija. Tehnologija hranidbe pojedinih vrsta i kategorija peradi. Sastavljanje receptura za kompletne i dopunske krmne smjese peradi. Senčić, Đ. (2011): Tehnologija peradarske proizvodnje. Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet Osijek, 2011. 118-211 str. M. Domaćinović (1999) : Praktikum vježbi hranidbe domaćih životinja. Poljoprivredni fakultet Osijek, 1999. 96-120 str. 120-136 str. | 5,6 |
15. | Četvrti parcijalni ispit | 5,6 |