DAGENE - Najava

Međunarodni skup na FAZOS‐u

Očuvanje genetskih resursa životinja u Podunavlju

Zajednički međunarodni kongres o raznolikosti domaćih životinja i 31. Godišnja konferencija Međunarodne udruge za očuvanje životinjskih pasmina u Podunavlju (DAGENE) bit će održani u Osijeku i Đakovu od 1. do 3. srpnja 2022. u suorganizaciji Balkanske ekološke udruge (B.EN.A.). Kongres će biti upriličen pod pokroviteljstvom Razreda za prirodne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, uz suorganizacijsku potporu Grada Osijeka. Domaćin ovoga važnog međunarodnog znanstveno‐stručnog događanja jest Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Na Kongresu će usmenim izlaganjima ili posterima sudjelovati više od sto znanstvenika iz jedanaest podunavskih zemalja koji se bave očuvanjem animalnih genetskih resursa, a zastupljene su države članice Europske unije (Austrija, Bugarska, Mađarska, Luksemburg, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Turska i Hrvatska), kao i neke susjedne zemlje (Bosna i Hercegovina te Srbija). Tematski će sudionici ovoga istaknutog međunarodnog Kongresa raspravljati o zajedničkoj baštini te o suodgovornosti za budućnost domaćih životinja u Podunavlju, s posebnim osvrtom na lipicance i podolce.

Službeni je dio Kongresa također povezan s Đakovačkim vezovima, našom najstarijom tradicijskom manifestacijom, te s dolaskom deset jahača Povijesne postrojbe Hrvatske vojske Bjelovarski graničari — husari 1756. u prigodi svečanosti otvorenja Kongresa 1. srpnja 2022. u 12:30 sati. Odjeveni u raskošne odore, Bjelovarski graničari — husari podnijet će prijavak i obaviti vrlo atraktivnu smotru pred zgradom Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, a njihov zapovjednik Josip Trogrlić predat će tada odličja prof. dr. sc. Mirjani Baban (Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek) i prof. dr. sc. Nikici Prvanović‐Babić (Veterinarski fakultet Zagreb) kao znak zahvalnosti na suradnji pri uzgoju gidrana, službenoga konja ove postrojbe. Time bi pred znanstvenicima, studentima i građanima grada Osijeka, ali i stanovnicima Osječko‐baranjske županije, bila predstavljena konjička vojno‐husarska tradicija, kao i uzgoj konja Bilogore, grada Bjelovara i Republike Hrvatske.

No, uz znanstveni dio za sudionike je pripremljen i program zbog kojega će im boravak u Osijeku i Đakovu i jedinstven spoj znanosti i druženja zasigurno ostati u neizbrisivu sjećanju, i to od njihove nazočnosti na svečanosti otvorenja Đakovačkih vezova (Đakovo, 1. srpnja 2022., 21:00 h), posjeta Državnoj ergeli Đakovo i đakovačkoj Katedrali (Đakovo, 2. srpnja 2022.) do pribivanja svečanome vezovskom mimohodu (Đakovo, 3. srpnja 2022., 9:00 h).

Na taj će način Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek nastaviti svoju višedesetljetnu tekovinu njegovanja plodotvorne suradnje sa znanstveno‐nastavnim institucijama iz zemlje i inozemstva te poticanja i organizacije međunarodnih skupova u području biotehničkih i prirodnih znanosti, pritom vrijedno promičući i kulturno‐povijesnu baštinu Slavonije i Baranje, kao i dobrobit šire društvene zajednice. Bit će to nesumnjivo na zadovoljstvo znanstvenika, gostujućih profesora, studenata i građana te u svrhu promidžbe turizma našega grada i prelijepe nam Osječko‐baranjske županije.

Organizacijski odbor