Lokacija: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek » Studenti » Obavijesti » Dodjela povelje i zahvale istaknutim gospodarstvenicima za doprinos razvoju Fakulteta

Dodjela povelje i zahvale istaknutim gospodarstvenicima za doprinos razvoju Fakulteta

Na svečanoj sjednici Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, 18. listopada 2022. godine, povodom obljetnice 62. godišnjice Fakulteta dodijeljena je povelja i zahvalnica gospodarstvenicima za osobni doprinos u razvoju Fakulteta.

Povelja za doprinos u razvoju Fakulteta s naglaskom na transfer tehnologija i njihovu primjenu u gospodarstvu dodijeljena je gospodinu Andriji Matiću, pročelniku Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske Županije te višem savjetniku specijalistu župana za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Gospodin Andrija Matić blisko surađuje s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek i pravi je primjer transfera znanosti u privredu. U provedbi niza projekata koje kolega Matić vodi uvijek je nastojao uključiti i djelatnike našeg fakulteta kako kroz edukacije tako i kroz provođenje raznih konkretnih projektnih aktivnosti. Posebno treba navesti sljedeće projekte: Projekt INFORMEST – uspostava modela proizvodnje suhomesnatih tradicijskih proizvoda na malim poljoprivrednim gospodarstvima – program pomoći Republike Italije istočnoj Slavoniji, Projekt zaštite oznakom zemljopisnog podrijetla Slavonskog kulena/Slavonskog kulina na nacionalnoj i EU razini, Projekt povećanja proizvodnje šparoge u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Projekt povećanja proizvodnje češnjaka u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Projekt povećanja proizvodnje slavonskoga zelenog niskog graha u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Projekt Poljoprivredni poduzetnički inkubator u Drenovcima, Projekt Centar za GMO free soju Drenovci, Projekt Panonski centar za primjenu digitalnih tehnologija u poljoprivredi Vinkovci, Program revitalizacije poljoprivredne proizvodnje nakon katastrofalnih poplava u Posavini 2014. godine.

Zahvalnica za doprinos u razvoju Fakulteta dodijeljena je gospođi Xiaoou Wang iz tvrtke HUAWEI TECHNOLOGIES d.o.o.

Tvrtka Huawei dugi niz godina u Hrvatskoj nastoji povezati akademiju i gospodarstvo, pri čemu osigurava izravan transfer znanja i tehnologija. Osim toga, Huawei tehnološkim inovacijama doprinosi razvoju talenata u ICT industriji i poljoprivredi. U Hrvatskoj, Huawei je pokrenuo edukacijsko - stipendijski program Huawei for Digital Slavonia kojim žele promovirati upotrebu novih znanja i tehnologija u poljoprivredi. U suradnji s gospođom Xiaoou Wang, menadžericom za javne poslove i komunikacije u tvrtki Huawei, u 2021. godini pokrenuli smo dva programa suradnje. Za studente prve generacije diplomskog studija Digital Agriculture, Huawei je osigurao stipendije iz programa Seeds for the future u iznosu od 60 000 eur. I u ovoj akademskoj godini, studenti će konkurirati za stipendije Huawei u iznosu od 60 000 eura. Nadalje, Fakultet je dogovorio nove suradnje u području istraživanja i zaštite okoliša. Gospođa Xiaoou Wang je uložila izuzetne napore za pokretanje programa Tech4All u Hrvatskoj, te nam je omogućila povezivanje s američkim partnerima i stjecanje novih znanja. Profesori i studenti će u okviru projekta Watch Out (iz programa Tech4All) koristiti i razvijati nove metode i digitalne tehnologije u istraživanjima zaštite prirodnih staništa zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta. Uz podršku Huawei i uz organizaciju gospođe Xiaoou Wang, studenti programa Digital Agriculture bili na stručnom putovanju na 5G pametnoj farmi u Linzu, u Austriji, čime su stekli dodatna znanja i povećali svoje međunarodno iskustvo.