Lokacija: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek » Studenti » Obavijesti » Huawei for Digital Slavonia

Huawei for Digital Slavonia

Huawei drugu godinu za redom stipendira studente diplomskog studija Digital agriculture Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek kroz Seeds for the future program i Huawei for Digital Slavonia.

U Osijeku je 15. studenoga 2022., održana svečana promocija dodjele stipendija. Podršku programu Huawei for digital Slavonia iskazali su na skupu gosp. Ivo Milatić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, gosp. Qi Qianjin kineski veleposlanik u Hrvatskoj, prof.dr.sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta u Osijeku, i gosp. Vladimir Ham, predsjednik Gradskog vijeća grada Osijeka, te gosp. Marco Xu Xiaobo, direktor komunikacija i javnih poslova, Huawei CEE & nordijske zemlje.

Na svečanosti je Kevin Qiming Zhang, generalni direktor Huawei Hrvatska uručio je vaučer dekanu za stipendije u ukupnom iznosu od 60 000 eura. Dekan Fakulteta, prof. dr.sc. Krunoslav Zmaić tom prilikom je rekao kako Huawei podupire cilj FAZOS-a da postane lider u regiji u području precizne poljoprivrede i razvoja novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji.

Tvrtka Huawei je prepoznala izvrsnost FAZOS-a i naše napore da se moderniziramo i odgovorimo izazovima zelene i digitalne tranzicije. Osim stipendija, tvrtka Huawei odlučila je dati podršku za provođenje aktivnosti projekta Watch out očuvanja bioraznolikosti zaštićenih vrsta u Parku prirode Kopački rit kroz Tech4All program. Ovo je trogodišnji projekt, a tvrtka Huawei donira opremu i digitalnu tehnologiju Nature Guardian, te stipendira rad znanstvenika i studenata. Projekt ćemo provoditi u suradnji s američkim partnerima Rainforest Connection, Kopačkim ritom Parkom prirode, FERIT-om i Kulturno razvojnim centrom Bilje.

U okviru projekta Watch Out udružili biologe, agronome i IT stručnjake. Osim toga, povezali smo znanost, gospodarstvenike, lokalnu upravu i zajednicu. Naši profesori i studenti će prvi puta koristiti sustav umjetne inteligencije u praćenju životinjskih vrsta. A s Kopačkim ritom i Kulturno Razvojnim Centrom Bilje ćemo osnovati Misijski Centar Watch Out, u okviru kojeg ćemo provoditi edukacije za djecu i zainteresirane građane o važnostima zaštite ekosustava.

Istu digitalnu tehnologiju primjenjujemo i u agroekosustavima, npr. za predviđanje pojave štetnih organizama u poljoprivrednoj proizvodnji. Nadamo se da ćemo razviti pouzdan model koji će se biti primjer dobre prakse.

Fotogalerija