Pristupačnost

Font za disleksiju

Tamni prikaz

Veličina fonta

heading

Projekti

Genetsko poboljšanje i optimizacija potencijala rodnosti pšenice

Genetsko poboljšanje i optimizacija potencijala rodnosti pšenice

Akronim: GI OPTI WHEAT

Trajanje projekta: 24.10.2018 - 24.12.2022

Voditelj projekta: prof. dr. sc. Karolina Vrandečić

Partner:

  1. Poljoprivredni institut Osijek,
  2. Agronomski fakultet Zagreb,
  3. Bc Institut za oplemenjivanje bilja Zagreb
  4. Institut za poljoprivredu i turizam Poreč
  5. NIAB-Cambridge

Opis projekta:

Današnji i budući zahtjevi za pšenicom u svijetu zahtijevaju korištenje niza novih pristupa u povećanju prinosa pšenice kako u svijetu tako i u regiji. Najizravnije i najočitije rješenje za ove izazove je kroz povećanje produktivnosti usvajanjem germplazme pšenice povećanog genetskog potencijala rodnosti i adaptabilnosti u različitim proizvodnim uvjetima. Prema tome, glavni ciljevi ovog projektnog prijedloga su: 1. fenotipizacija i karakterizacija elitne germplazme pšenice iz regije za najvažnija agronomska svojstva i svojstva kvalitete, svojstva vezanih uz NUE (nitrogen use efficiency), te tolerantnosti na najvažnije biotske stresove kao što je fuzarijska palež klasa u različitim proizvodnim uvjetima i režimu dušične gnojidbe, 2. genotipizirati odabranu germplazmu pšenice na poznate funkcionalne markere, 3. ponuditi ideotip pšenice kako bi pomogli oplemenjivačima pšenice da odaberu roditelje i optimiziraju svojstva pšenice kroz selekcijski proces ciljajući područje jugoistočne Europe, 4. razviti strategiju prema modelu temeljenom na analizi interakciji genotip*okolina (GEI) koja će povećati učinkovitost programa oplemenjivanja pšenice, i 5. identificirati superiorne genotipove pšenice koji će se koristiti u razvoju mapirajućih i oplemenjivačkih populacija za buduća istraživanja i oplemenjivački rad kako bi se osigurala buduća dobit od oplemenjivanja i gospodarska korist za proizvođače pšenice u Hrvatskoj. Nadamo se da će ovaj inovativni i integracijski pristup u istraživanju pšenici rezultirati objavom radova visoke kvalitete, novom nacionalnom istraživačkom platformom za pšenicu i da će povećati konkurentnost i sudjelovanje u od EU financiranim istraživačkim projektima.

Ukupni iznos projekta: 40.000,00 € 

Iznos dodijeljen FAZOS-u: 125.024,88 €

Web stranica projekta: /