Pristupačnost

Font za disleksiju

Tamni prikaz

Veličina fonta

heading

Projekti

Model biofortifikacije sa selenom i cinkom radi poboljšanja kvalitete ječma

Naziv projekta: Model biofortifikacije sa selenom i cinkom radi poboljšanja kvalitete ječma

Akronim: BarleyBioFort

Trajanje projekta: 18.12.2024 - 17.12.2027

Voditelj projekta:  prof. dr. sc. Zdenko Lončarić

Suradnik/ci:

Alojzije Lalić, Miroslav Lisjak, Suzana Kristek, Marko Jukić, Gordana Šimić, Ivan Abičić, Krešimir Dvojković, Jasmina Lukinac Čačić, Dubravka Hefer

 

Opis projekta:

Nedovoljne koncentracije selena i cinka u hrani biljnog podrijetla među najvažnijim su uzrocima pothranjenosti stanovništva diljem svijeta. Unos Se i Zn hranom značajan je za imunološki sustav ljudi te je pandemija COVID-a dodatno potencirala važnost Se i Zn u hrani. Povećanje koncentracije Se i Zn u poljoprivrednim proizvodima može se postići genetskom, agronomskom i mikrobiološkom biofortifikacijom. Genetska zahtijeva dugotrajniji oplemenjivački rad kreiranja genotipova s povećanom akumulacijom Se ili Zn, a agronomska i mikrobiološka su kratkoročno učinkovitiji, ali zahtijevaju učinkovitu aplikaciju mikrognojiva i/ili mikroorganizama. U pripremnim istraživanjima skriningom 70-ak kultivara ječma utvrđene su razlike u akumulaciji Se i Zn. U prethodnim su znanstvenim istraživanjima utvrđene različite učinkovitosti biofortifikacije Se i Zn za različite usjeve i aplikacije, a utvrđen je i utjecaj mikroorganizama na akumulacija Se i Zn.

Cilj je ovog istraživanja utvrditi posebnosti kultivara ječma i najučinkovitiji model agronomske i mikrobiološke biofortifikacije sa Se i Zn na temelju akumulacije u zrnu, brašnu, sladnom brašnu, ali i na temelju drugih parametara nutritivne vrijednosti (npr, udio Bglukana), parametara citolitičke i proteolitičke razgrađenosti slada te oksidativnog potencijala i kelatirajuće sposobnosti ječma. Istraživanje će biti provedeno poljskim pokusima s 8 izabranih genotipova ječma i istovremenim kontroliranim uzgojem u fitotronu na slabo kiselom, jako kiselom i alkalnom tlu s različitim agronomskim i mikrobiološkim biofortifikacijama sa Se i Zn. Specifičnost utjecaja kultivara ječma i različitih biofortifkacija na kvalitetu zrna, brašna, slada i kruha, bit će ulazne vrijednosti za kreiranje statističkih (regresijskih) modela i modela neuronskih mreža.Svrha navedenih modela bit će procjena i analiza pogodnosti kultivara ječma te agronomske i mikrobiološke biofortifikacije Se i Zn za postizanje određene namjenske kvalitete zrna i/ili proizvoda.

Ukupni iznos projekta: 195.251,63 EUR

Iznos dodijeljen FAZOS-u: 195.251,63 EUR