NAZIV PROJEKTA
AGRIMICROBALANCE - Primjena mikroorganizama za povećanje produktivnosti u voćarstvu i vinogradarstvu INT: 77.03, ID 2104843
ODGOVORNA OSOBA EIP OPERATIVNE SKUPINE
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
PARTNERI
Poljoprivredni institut Osijek (PIOS)
Sveučilište u Splitu
DALMACONSULT d.o.o.
PZ Postira
OPG Jozo Sarač
Težište-projekt d.o.o
Erdutski vinogradi d.o.o.
Udruga OSPERA
OPIS PROJEKTA
Cilj projekta AGRIMICROBALANCE je razviti i primijeniti inovativne biotehnološke pristupe u voćarskoj i vinogradarskoj proizvodnji koristeći specifično odabrane mikroorganizme otporne na ekstremne klimatske uvjete. Ovi mikroorganizmi potiču regeneraciju tla, poboljšavaju njegovu strukturu, povećavaju humoznost te sposobnost zadržavanja hranjivih tvari i vode, čime se značajno doprinosi otpornosti biljaka na sušu, bolesti i druge oblike biotskog i abiotskog stresa.
OPIS PROJEKTA
Projekt AGRIMICROBALANCE koristi specifično odabrane mikroorganizme za regeneraciju tla i poboljšanje njegove sposobnosti zadržavanja hranjivih tvari i vode, osobito u uvjetima suša i visokih temperatura. Njihova primjena doprinosi prilagodbi voćarstva i vinogradarstva klimatskim promjenama te omogućuje održivu proizvodnju uz smanjenu upotrebu kemijskih sredstava.
Razvijat će se inovativni biotehnološki pristupi koji poboljšavaju strukturu i plodnost tla, smanjuju potrebu za mineralnim gnojivima te povećavaju otpornost biljaka na stres i bolesti. Time se smanjuje negativan utjecaj na okoliš, a doprinosi se zdravijoj i sigurnijoj hrani.
Projekt uključuje diseminaciju rezultata putem radionica, seminara, znanstvenih publikacija i online sadržaja kako bi se inovacije prenijele u praksu. Kroz suradnju znanstvenih institucija, gospodarstava i organizacija, projekt povezuje teoriju i praksu u cilju stvaranja dugoročno održivog modela poljoprivrede s pozitivnim učinkom na okoliš, kvalitetu hrane i otpornost proizvodnje.
Očekivani rezultati projekta su:
- Poboljšanje zdravlja tla kroz povećanje njegove humoznosti i strukture – bolja sposobnost tla za zadržavanje vode i hranjivih tvari.
- Smanjenje abiotskog i biotskog stresa na voćkama/lozama, - povećanje njihove otpornosti na ekstremne klimatske uvjete i bolesti.
- Smanjenje upotrebe kemijskih gnojiva i pesticida – smanjenje negativnog utjecaja na okoliš i poticanje održive proizvodnje, kao i poboljšana kvaliteta voća/grožđa.
- Diseminacija znanstvenih i praktičnih spoznaja među voćarima i širom zajednicom - širenje inovativnih praksi, što će dodatno pridonijeti održivosti europske poljoprivrede.
VRIJEDNOST PROJEKTA
Ukupna vrijednost projekta iznosi 199.436,193 €.
Intenzitet/sufinanciranje: 80% EU sredstva, ostatak nacionalni/prihvatljivi troškovi.
RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA
Provedba projekta traje od 13.5.2025.do 12.5.2027.
KONTAKTI
Telefon: +385 31 540 800 (FAZOS)
Email:suzana.kristek@fazos.hr
Web: fazos.unios.hr
Adresa: Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek
DOKUMENTI:
Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost operativne skupine MICROAGRITEAM.
